Oh nee dát eet ik niet hoor, dat is super slecht voor je!

Na het horen van deze kreet in een willekeurig koffiehuis bij een net zo willekeurig kopje koffie denkt iedereen die meeluistert meteen aan rattengif of op zijn minst aan een gefrituurde mars. Want als het zo slecht voor je is dat je het écht niet kan eten dan moet er wel iets ernstigs aan de hand zijn.

Maar nee hoor, je medekoffiedrinkers gaan helemaal uit hun dak over een glas melk en een boterham met kaas. Diezelfde melk waarvan we jarenlang hebben gehoord dat het de witte motor is en dezelfde boterham waarvan je ouders altijd zeiden dat het een goede bodem was ongeacht de invulling van je dag. Ben je dan jarenlang voor de gek gehouden? Zaten je ouders volledig op het verkeerde spoor? Gelukkig is het antwoord ronduit “NEE”.

Er is een klein percentage mensen dat daadwerkelijk last heeft van een lactose intolerantie of nog erger, een melkeiwit allergie. Een percentage dat nóg kleiner is heeft grote problemen met het verwerken van gluten. Voor deze mensen geldt: eet geen of weinig zuivel en gebruik geen gluten.

Maar wie ben jij? Heb jij een allergie voor gluten? Kan jouw lichaam niet overweg met die heerlijke romige zuivel? Wanneer je op dit moment geen bijzondere klachten hebt is het onnodig je zorgen te maken, ongeacht wat je leest op internet of ziet op televisie. Wanneer je niet lekker in je vel zit, regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel of  bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt na het eten van een bepaald product dán is het tijd om op zoek te gaan naar wat jij kan doen om jezelf beter te voelen.

Paracelcus (die eigenlijk Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim heette) was de eerste persoon die in de 16e eeuw ontdekte dat het de dosis was die bepaalde of iets giftig was. Met andere woorden: als je de hele dag alleen maar zuivel eet word je inderdaad ziek en als je je hele leven alleen maar gluten naar binnen propt zal je lichaam je dat niet in dank afnemen.

Hier tegenover staat het volgende. Wanneer jij per dag één glas heerlijke verse boerenmelk drinkt terwijl je zit te genieten van je welverdiende broodje mét kaas is de kans dat je hierdoor lichamelijke klachten ontwikkelt ongeveer net zo groot als getroffen worden door de bliksem terwijl je op de bus staat te wachten.

Laat je niet te veel beïnvloeden door gezondheidshypes en zelfuitgeroepen goeroes die de helft van alles dat een gemiddeld mens eet in een verdomhoekje zetten. Wanneer je twijfelt kun je altijd proberen een bepaalde stof een maand volledig te vermijden om te kijken of je je beter voelt. Een handig en bovendien zeer betrouwbaar hulpmiddel als het gaat om voeding is http://nevo-online.rivm.nl/, in deze database die gebruikt wordt door de echte professionals in het gezondheidsveld kun je per product een gedetailleerde lijst vinden van de voedingsstoffen die er in zitten. Als het gaat om informatie over bijvoorbeeld lactose of gluten kun je prima terecht op de site van het voedingscentrum. (www.voedingscentrum.nl). Onthoud altijd, geen bedrijf of stichting geeft betere adviezen dan je eigen gezonde verstand!

2017-09-14T18:21:32+01:00